Detta är en basketcoach

När du eller dina barn är medlemmar i en basketklubb kommer de att ingå i ett lag, och få en tränare. I de lägre åren och serierna kommer denna tränare även att vara lagets coach. När det gäller de lägre serierna och det spelet och den träning som ska skapa ett intresse för denna sport som lever vidare under många år, är det viktigt med ett psykologisk medvetande. Här ska en coach fungera mer som en lekledare än som någon krävande faktor. Detta för att barnen i unga år ska känna att de har en klubb att komma till som verkligen är intressant och rolig.

basketball-885786_1280Efter att du spelat i klubben under några år kommer du sedan själv att vilja bli bättre och mer effektiv på planen, om din coach har varit en positiv och trevlig lagledare som har utfört träning på ett intressant och roligt sätt. När du har kommit till den punkten kanske du även redan har bytt lag och coach till en klubb eller en högre nivå inom klubben som satsar mer på framgång än lek. Detta är ett naturligt sätt att utvecklas inom en sport, som gör att en del väljer att satsa på sporten medan andra får andra intressen i livet. Det hela hänger på coachen.

Galler det de högre serierna och ligorna i Sverige kommer den coach som finns mest att vara den som planerar spelet och syns som en ledande faktor under matcher. Här kommer det också att finnas andra figurer som verkar som tränare inom olika funktioner i laget. Då har du kommit upp i en nivå som kräver att både du själv och din coach kommer att ställa krav på ditt spel. Här fungerar coachen som en motiverare, som slutligen kommer att avgöra vilken plats du får i laget, och om du verkligen kommer att platsa i den hårda konkurrensen.